Křesťanské společenství Praha

region Sever

 

 

 

 

 

 

 

Výroční zpráva
za rok 1996

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

únor 1997

 

 

 

Region KS Praha - Sever je součástí sboru Křesťanské společenství Praha
a zahrnuje převážně ty členy sboru, kteří bydlí v Praze 8 a 9.

 

Nejdůležitější fakta ze života našeho regionu v roce 1996:

¨       Po dlouhotrvajících přípravách se v lednu konečně naplnila jedna z vizí našeho sboru - Jirka Dohnal, bývalý pastor našeho regionu, byl vyslán jako misionář do Chorvatska. Se svou ženou Katkou se přestěhoval do Rovinje, kde se společně s týmem OM podílejí
na vedení vznikajícího křesťanského společenství. S napětím jsme sledovali jejich duchovní boj a evangelizační nasazení, zvláště v době akcí Love Europe, kterých se účastnili
i někteří další členové našeho sboru. Náš region podporuje tuto službu též modlitebně
a finančně.

¨       Počátkem roku jsme se s požehnáním rozloučili s rodinou Slobodových, kteří přestoupili na region Západ, blíž ke svému bydlišti. Jarda sloužil v našem společenství 5 let jako starší.

¨       V červenci náš region opět strávil týdenní dovolenou v Dobré nad Sázavou. Byli jsme posíleni o některé děti z dětského domova v Jetřichovicích, takže náš počet dosáhl téměř dvou set. Vidíme tento týden jako velmi důležitý pro život celého regionu, neboť je to příležitost k budování vztahů a k tomu, aby po delší dobu Bůh mohl jednat s celým naším společenstvím.

¨       Pokračovala každoměsíční regionální modlitební setkání. Přestože účast na nich nebyla příliš velká, vidíme je jako jedna z nejdůležitějších regionálních shromáždění.

¨       "Maminkovská" biblická hodina s modlitbami, vyučováním a sdílením se konala pravidelně jednou týdně. V červnu se uskutečnil společný týdenní pobyt v Bílém Potoce, na který navazoval týden vyučování pro maminky z jiných sborů.

¨       Regionální přímluvná skupinka promodlovala po celý rok všechny podstatné události
a rozhodnutí, týkající se našeho regionu. Stále častěji skrze ni přicházejí důležitá proroctví a zjevení pro náš region.

¨       V regionu fungoval telefonní modlitební řetěz, určený pro pohotové modlitební zásahy,
a modlitební stráž, ve které se dlouhodobě přimlouváme za naše nemocné.

¨       Během celého roku pokračovaly naše kontakty s Nymburským společenstvím. Poté, co
v létě Marcel Oubrecht odstoupil z funkce pastora, požádalo nás staršovstvo KS Nymburk
o pomoc. Ta spočívala v účasti na setkáních staršovstva, službě vedoucím a několika nedělních kázáních.

 

¨       Tomáš Božovský vedl kurs pro vedoucí skupinek na BŠ. Stále více se podílel na celosborové, příp. nadsborové službě, jejíž podstatná část souvisí s jeho učitelským obdarováním.

¨       Již od začátku roku jsme rozeznávali Boží vedení k tomu, abychom jako region více přinášeli evangelium nevěřícím lidem, a to mnoha různými způsoby:

-         Část regionu se zapojila v pouličních evangelizacích na Palmovce, kde jsme se
ve čtrnáctidenních intervalech pokoušeli krátkými kázáními, svědectvími a písněmi ukazovat lidem na Ježíše Krista.

-         Opět jsme před velikonoci a vánoci umývali okna starým lidem v domě
s pečovatelskou službou na Bulovce. Je to dobrá příležitost k evangelizačním rozhovorům s lidmi, kterým již nezbývá na setkání s Bohem moc času. Navázali jsme zde i některé dlouhodobější vztahy.

-         Ve spolupráci se studentskými skupinkami na koleji v Troji jsme zde pořádali několik evangelizačních akcí.

-         Dvakrát jsme se podíleli na pouličních evangelizacích v Líbeznicích. Podpořili jsme tím dlouhodobé misijní úsilí rodiny Paulusových.

-         Na jaře jsme rozpoznali Boží vedení založit nový region. Tato vize se v průběhu roku poněkud konkretizovala, avšak stále ještě jsme na začátku příprav. Nový region by neměl vzniknout pouhým rozdělením stávajícího, ale měl by být výrazem naší snahy přiblížit se s evangeliem k lidem na Praze 9.

-         Koncem roku vznikla evangelizační rocková skupina Life, složená z členů různých sborů. Podílela se především na evangelizacích v Milovicích.

-         Katka Knopová pracovala 3 měsíce v misijní nemocnici v Indii. Očekáváme, že ji Pán povede k další misijní službě.

-         V březnu nás navštívili křesťané z Dněpropetrovska, kteří slouží v sirotčincích
a zakládají sbory v širokém okolí. Tuto službu jsme podpořili sbírkou a po návštěvě Tomáše Frantíka na Ukrajině v červnu jsme se rozhodli sponzorovat dva ukrajinské misijní pracovníky.

 


Služba dětem

Nedělní škola

V průběhu roku 1996 se podařilo udržet v nedělce 3 oddělení. Po celý rok jsme se potýkali s nedostatkem služebníků, a tak pouze v jednom oddělení se mohli služebníci pravidelně střídat. I loni se díky Boží milosti mohl pořádat letní týdenní dětský tábor, podzimní dvoudenní výlet a 4. ročník předvánoční hry po Praze.

Biblický klub

Do června 1996 biblický klub navštěvovalo 15 dětí, z toho 5 dětí z nevěřících rodin. Nadále se chceme v první řadě věnovat misii mezi nevěřícími dětmi, proto se od září scházíme v menším počtu - 8 dětí, z toho 3 ze sboru. Kromě pravidelných schůzek jednou týdně jsme s dětmi byli na horách, letním táboře a pěti výletech. Toužíme po tom, aby se zde děti mohly setkávat se živým Bohem nejen ve slovu, ale i skrze vztahy a společně trávený čas.

Dětské domovy

Pokračovali jsme ve službě v dětských domovech Jetřichovice a Přestavlky, kam jsme se snažili jezdit v měsíčních intervalech. Několikrát jsme navštívili i domov v Prčici, kam přešly některé děti z Přestavlk. Několik dětí z Jetřichovic bylo na naší regionální dovolené, kde došlo k prohloubení vzájemných vztahů. I po několikaleté službě je pro nás stále důležitější poznat, jak dětem srozumitelně zvěstovat evangelium. Tým sloužící v Jetřichovicích vyhlíží nové pomocníky, Přestavlčtí se díky Pánu Bohu stabilizovali. Děkujeme vám všem za vaše modlitby i materiální podporu, které nám byly oporou a pomocí.

Dětské oddíly

¨    Na podzim roku 1996 se začal formovat chlapecký oddíl s cílem vytvořit pro tyto děti kolektiv, na kterém jim bude záležet a ve kterém budou morální hodnoty na vyšší úrovni, než jakou má tento svět. Předpokládáme, že při společném životě (schůzky, výlety) bude možné přirozenou cestou s dětmi sdílet život s Kristem, a to jak slovem, tak příkladem. Oddíl začal naplno fungovat od ledna 1997.

¨    Na konci roku začala svoji činnost dívčí družinka. Chceme umožnit děvčatům, aby trávila volný čas v křesťanském prostředí a rozvíjela ducha, duši i tělo.

Dětské chvály

Od září se schází několik dospělých s dětmi, které rády chválí Pána Ježíše. Rozvíjíme chválu, povídáme si o chvále a snažíme se chválu podat i tancem. Děti učíme choreografii a také jednotlivým prvkům specifického tance, např. rock-and-rollu.S dětmi uvažujeme o vystupování na evangelizacích.


 

Trochu statistiky:

¨       V roce 1996 vstoupilo do našeho regionu 24 sourozenců v Kristu a 8 dětí. Zhruba třetinu
z nich tvořili lidé, kteří k nám přicházeli z jiných sborů nebo ostatních regionů KS Praha. Narodilo se nám 9 dětí.

¨       V roce 1996 přestoupilo do jiných sborů a regionů 9 dospělých členů regionu a 6 dětí,
1 z regionu a tím i ze sboru vystoupil a 5 bylo vyřazeno pro neúčast.

¨       Ke dni 31.12. 1996 měl náš region 177 dospělých členů, 6 mládežníků a 79 dětí.

¨       V rámci regionu jsme pokřtili 16 bratrů a sester a požehnali jsme čtyřem manželským smlouvám.

¨       Během roku 1996 jsme se scházeli ve 20 - 23 domácích skupinkách. Během roku se jedna skupinka rozdělila a ze dvou skupinek se jejich členové rozešli do jiných skupinek .

¨       Regionální bohoslužby se konaly během roku 1996 40x s průměrnou účastí 131 dospělých mimo dobu prázdnin, a 65 o prázdninách.

 

 

 

 

 

 

Slovo, které dal Pán pro náš region v roce 1996:

Vyrovnejte cestu Páně,  provolávejte Jeho slávu. Vyšli jste z Egypta,  povolal jsem vás. Proste Pána žně, ať vyšle své dělníky  na žeň, neboť žeň je vskutku velká. Nebojte se času, který má přijít na celou zemi. V této době budu svolávat ty, kteří se budou modlit a já je pošlu. Oni vyjdou a budou těmi, kdo uvidí cesty měst a vesnic, co jsou v této zemi, budou provolávat moji slávu a procházet zemí. Nenechte se oklamat falešným učením. Dám církvi lidi s rozeznáním. Pokud opravdu povstanete, začne doba, kdy vás lidé budou nenávidět. Budou
o vás psát zlé věci, budete pronásledováni, ale nebojte se, zjevím na vás svou moc. Znovu vás vybízím, znejte mé slovo, čtěte je, dokud je čas. Nezůstávejte jen u počátečního vyučování, ale vyučujte se stále. Nechte se vést Duchem Svatým,  On vás uvede do veškeré pravdy. Přijdu brzy, buďte připraveni.


Pravidelné služby a služebníci na regionu Sever v roce 1996:

 

Vedoucí skupinek:

Jirka a Lucka Beštovi, Marek a Martina Bezpalcovi, Tomáš a Marta Božovských,
Ríša a Petra Bukáčkovi, Dan a Milada Frantíkovi, František a Pavla Grabmylerovi,
Jakub a Jitka Chalupovi, Katka Knopová, Pavel a Martina Machovi, Michal Markov, Zdeněk a Dana Paulusovi, David a Petra Peřinovi, Daniel Pirkl, Jirka a Radka Pitzmosovi, Kamil Popule, Lumír a Marcela Ptáčkovi, Michal a Jana Ryklovi, Adam Surjomartono, Honza a Alenka Svárovských, Mirek a Květa Šedivých, Petr a Monika Špirkovi, Pavel Tůma, Michal a Mirka Táborských, Jirka a Jitka Urbanovi.

Vedení Biblické školy: Lumír Ptáček, Tomáš Božovský

Vedení kursu Rybáři: Luboš Ondráček

Základy: Tomáš Dittrich, Jirka Bešta, Libor a Lenka Kosovi.

Vedení maminek: Jana Frantíková, Jana Vojtková

Nadace Křesťanské školy: Tomáš Božovský, Marta Bláhová, Klára Šedivá, Jitka Urbanová

Nedělka a jejich pomocníci:

Michal a Mirka Táborských, Katka Čunková, Petr Tichavský, Honza a Alenka Svárovských, Petra Peřinová, skupinka Marka Bezpalce, Filip Hauptmann, Marcela Málková, Marta Božovská, Kamil Popule, Laďka Pořízková, Martin Rachota (celosborová nedělka)

Biblický klub: Jirka a Jitka Urbanovi, Marta Bláhová, Ondra Paska

Dětské domovy:

Vítek a Jana Duškovi, Laďka Dytrtová, Marek a Martina Bezpalcovi, Daniel Frantík, Filip Hauptmann, Jirka Havel, Pavel Hruša, Pavel Jež, Klára Peřtová, Laďka Pořízková, Jana Rylichová, Markéta Říhová, Petr Wagner.

Dětské chvály: Klára Šedivá, Štěpán Hellich

Chvály:

Markéta Hoblíková, Martin Kučera, Jiřina Markovová, Karel Petkov, Jitka Rusová (DAVID), Adam Surjomartono, Mirek Šedivý jn., Filip Šedivý, Petra Šustrová, Magda Tužilová.

Zvukaři, nahrávání kazet a technická pomoc:

Martin Bohuněk, Jirka Černý, Milan Dobruský, Filip Hauptmann, Bohouš Maňásek, Olda Novotný.

AGLOW:

Stáňa Bartáková, Katka Čunková, Jiřina Markovová, Karel a Daniela Petkovovi

Přímluvný tým:

Bláža Navrátilová, Milada Frantíková, Milan Havelka, Štěpán Hellich, Libor a Lenka Kosovi, Květa Mimráčková, Veronika Pilíková, Alenka Svárovská

Modlitební tým na biblických hodinách:

Vlasta Matajová, Adéla Grabmylerová, Dita Tatičová

Pokladní: Veronika Pilíková, Jana Ryklová

Půjčování knih a nástěnka: Pavel a Lucka Bohatí

Půjčování kazet: Michal Vojtek

Nahrávání videokazet: Mirek Šedivý

Výuka angličtiny pro maminky: Jana Vojtková

Tlumočení a překlady:

Roman Navrátil, Lumír Ptáček, Petr Špirko, Dita Tatičová,  Michal Vojtek

Korektury: Venuše Fořtová, Laďka Pořízková

BTM a KPK: Vláďa Chlumecký

Sborový dopis:  

Jana Kučerová (prodej), Katka Čunková, Jiřina Markovová (redakční rada), Petr Špirko

Telefonní kartotéka: Květa Mimráčková

Koordinace národního telefonního řetězu: Petr Šustr

Koordinace celosborové modlitební stráže: Dita Tatičová, Radka Pitzmosová

Sčítání na regionu: Marie Špirková

Sekretářské práce: Martina Bezpalcová, Lucka Bohatá, Daniel Frantík, Jakub Křečan

Obsluha meotaru: Barbora Černá

Příprava Večeře Páně: Jirka a Lucka Beštovi, Pavel a Lucka Bohatí

Služba v židovském domově: Jana Wildová

Organizace skupinky zdravotníků: Růžena Šustrová

Správce chaty v Petrově: František Večerník

Studentské rádio na  koleji v Troji: Lenka Hellichová

 

Děkujeme všem, kteří se v roce 1996 podíleli na životě regionu a sboru nějakou službou. Zároveň se omlouváme, pokud jsme na někoho zapomněli - Bůh o vás jistě ví.

 

Starší:

Tomáš Božovský, Martin Čunek, Tomáš Dittrich, Jirka Dohnal, Tomáš Frantík, Michal Markov, Luboš Ondráček, David Peřina